Thanksgiving

Thanksgiving

Thanksgiving, også kjent som «takksigelsesdag», er amerikanernes aller største høytidsdag, og feires den fjerde torsdagen i november. Samme feiring finner sted i Canada («Thanksgiving Day» eller «L’action de grâce»), på noen karibiske øyer og i Liberia, på andre datoer. Mens dagen opprinnelig var en feiring av innhøsting og fruktbarhet, er dagens Thanksgiving i USA i all hovedsak en kulturell feiring av amerikanernes helt spesielle historie.

Slik feires Thanksgiving

De aller fleste nordmenn forbinder Thanksgiving med amerikansk fotball, familiefeiring og et etegilde man ikke unner seg oftere enn én gang for året. Mye av det vi vet om denne feiringen kommer nok av inntrykk fra situasjonskomedier og andre TV-serier, hvor minst én årlig episode dedikeres til Thanksgiving.

Hvert eneste år, den fjerde torsdagen i november, feirer amerikanere, uansett religion og bakgrunn, Thanksgiving. Selve ferien («Thanksgiving Holiday») varer i fire dager (fra fredag til søndag), men det er altså torsdagen som feires med størst brask og bram. Thanksgiving er hovedsakelig en familefeiring, hvor medlemmer av slekten som gjerne ikke har sett hverandre på en stund kommer sammen for.

Mens hver familie har sin egen vri på feiringen, er det elementer som gjentar seg på kryss og tvers av de mange amerikanske hjem. Sentralt i feiringen er maten, som aller helst skal være laget fra bunnen av i samspill med deler eller hele familien. Thanksgiving-måltidet er som regel i form av en stor lunsj bestående av flere mindre og større retter, med en saftig kalkun som hovedrett. Du kan lese mer om hver enkelt rett lengre nede på siden. Amerikanerne jobber hardt, og med 10 knappe feriedager per år har de langt fra like mye tid som nordmenn til å ta livet med ro og nyte kvalitetstid sammen med familien sin. Nettopp derfor er Thanksgiving en yndet høytid, hvor en bruker lang tid ved bordet sammen med de som står en nærmest.

Ved siden av festmåltidet innebærer Thanksgiving-feiring også en rekke andre riter og ritualer. Dette er også en merkedag for den mest erkeamerikanske av alle sportene; amerikansk fotball. «NFL Thanksgiving Thursday» betyr nemlig at de sportsglade amerikanerne kan se frem til et dagslangt fotballmaraton foran skjermen. Familiemedlemmene som ikke er like sportsinteresserte kan se frem til reklamene som vises i pausen. Reklamene har de siste tiårene blitt en begivenhet i seg selv, og amerikanske reklamebyråer jobber overtid i minst ett år i forveien for å lage en film som imponerer, sjokkerer eller skaper blest på et eller annet sett.

Mens Thanksgiving stort sett er fokusert på kosetid sammen med familien, har USAs aller største byer sine lokale tradisjoner. Bor en i New York kan en for eksempel få med seg den årlige Macy’s-paraden som går fra Midtown til Upper West Side på Manhattan. Paraden, som har vært i regi av varehuset Macy’s siden 1929, består av tusenvis av frivillige utkledd som kjente og kjære figurer. Et vesentlig element i paraden er de imponerende heliumballongene, formet som Charlie Brown, Paddington eller selv en Thanksgiving-kalkun, for å nevne noen.

Et annet Thanksgiving-rituale som har fått mye oppmerksomhet de siste årene er den årlige kalkun-benådning, hvor den sittende presidenten redder en kalkun fra å bli midstykket på matbordet.

Typisk Thanksgiving-mat

I sentrum av ethvert Thanksgiving-måltid er den berømte kalkunen, men for mange er alle smårettene minst like viktige. Alle familier har sine favoritter og egne vrier på klassikerne, men det grunnleggende gjelder for de fleste hjem:

  • «Green bean casserole»: en gryterett bestående av grønne bønner, kremet soppsuppe og frityrstekt løk. Denne retten ble opprinnelig skapt av suppemerket Campbell’s i 1955, og har siden funnet veien til Thanksgiving-bord over hele USA.
  • «Cranberry sauce»: Denne erkeamerikanske matretten ligner egentlig mer på tranebærsyltetøy enn en saus, og brukes som tilbehør til kalkunen.
  • Potetmos: Stappede, purerte eller moste poteter, tilsatt smør, fløte eller melk.
  • Gresskarpai: Ingen amerikansk høytid er komplett uten den tradisjonelle gresskarpaien; matretten som har blitt så populær at man til og med kan bruke det som et kjælenavn på din elskede.
  • Søtpoteter og marshmallows: Denne retten høres trolig ut som en sukkerbombe for oss nordmenn, men kombinasjonen av de mettende søtpotetene og de supersøte marshmallowene passer bedre sammen enn det høres ut. Stappe av søtpoteter dekkes med marshmallows og stekes i ovnen til retten får en gyllen skorpe. En skikkelig kaloribombe, men det er heldigvis bare Thanksgiving én gang i året!

 

 

 

 


Privacy Policy