New York-style pizza

New York-style pizza

New York-style pizza er en type amerikansk pizza som kjennetegnes av sin tynne bunn. Pizzaen serveres som regel i store, kileformede skiver som take-away, og er stort sett som «street food» å regnes. Denne pizza-oppskriften ble utviklet tidlig på 1900-tallet, da italienske innvandrere brakte med seg sine familieoppskrifter til USAs østkyst. I dag lages og nytes New York-style pizza i stater som New York, New Jersey og Connecticut, mens andre, lokale varianter eksisterer i resten av landet.

Opprinnelse

New York spiller en helt unik rolle i historien om hvordan pizzaen gjorde sitt inntog i USA. Det første amerikanske pizzeriaet ble nemlig grunnlagt av den italienske innvandreren, Gennaro Lombardi, i New Yorks «Little Italy» så tidlig som i 1905. Lombardi hadde emigrert fra Napoli, hvor han arbeidet som pizzaiolo (pizzakokk) noen år tidligere. Han solgte den italienske matretten for fem cent per pizza, men siden dette var ikke var for småpenger å regne hadde få råd til å kjøpe en hel pizza. Derfor begynte Lombardi å selge pizzaene sine stykkevis. Pizzastykkene ble solgt som take-away mat som han pakket inn i papir som ble bundet sammen av hyssing. I 1924 åpnet lærlingen hans, Antonio Totonno Pero, sitt eget pizzeria («Totonno’s») på Coney Island, og dermed var pizzaen på god vei til å bli en etablert matrett på det amerikanske markedet.

Både Lombardi og Totonno brukte kullfyrte ovner, og i 1933 åpnet nok et pizzeria («Patsy’s») i Harlem, som baserte seg på samme teknikk. Disse tre, nå ikoniske, restaurantene eksisterer den dag i dag, og regnes som de mest autentiske New York-style pizzeriene, tross at det har kommet flere andre konkurrenter opp gjennom årene. En av «nykommerne», Di Fara Pizza, åpnet dørene i Brooklyn i 1959, og anses av mange som det pizzeriaet som serveree den beste pizzaen i hele New York. Di Fara Pizza eies og drives av Domenico DeMarco, som lager pizzaer bygget på både italienske tradisjoner og New York-style.

Ved siden av disse gamle, etablerte, traverne, kan en per i dag finne flere titalls pizzeriaer i New York under varianter navnet «Ray’s Pizza», som alle serverer ulike utgaver av New York-style pizza. Flesteparten av New Yorks mange pizzeriaer er take-away restauranter, som holder til i små lokaler. Akkurat som i Lombardis dager, selges pizzaen hovedsakelig stykkevis, og en må finne en italiensk restaurant dersom en ønsker en typisk italiensk pizza (som som regel serveres hel).

Kjennetegn

En New York-style pizza har som regel flere ingredienser enn en klassisk pizza fra Napoli. Amerikanerne er nemlig ikke kjent for å være like sparsommelige med ingrediensene sine som italienerne. Sukker, vann og olivenolje blir vanligvis tilsatt hvetemel, gjær og vann for å lage deigen, som eltes for hånd. Noen sier at pizzabunnen får en unik smak og konsistens på grunn av mineralene som finnes i New Yorks kranvann.

Sausen er som regel godt krydret og basert på tomater. Den lages av olivenolje, tomater fra boks, hvitløk, sukker, salt og krydderurter som oregano, basilikum og paprika. Sausen står dermed i sterk kontrast til den relativt enkle italienske pizzasausen, som kun benytter seg av ukokte knuste tomater og salt. Osten som brukes på en New York-style pizza er alltid tørket og raspet mozzarella, og ikke ferske skiver som en finner i Napoli.

Det er heller ikke uvanlig at en New York-style pizza bruker ingredienser som ulike grønnsaker og kjøttpålegg (pepperoni eller pølser) og andre typer ost ved siden av mozzarella. Etter at pizzaen er ferdigstekt hender det at den serveres med hvitløkspulver, paprikapulver, tørket oregano og raspet parmesanost.

Visste du at..?

  • Amerikanerne konsumerer betydelig mengder pizza hvert år. Hver enkelt amerikaner spiser nemlig i snitt 46 pizzastykker for året, og med sjenerøse amerikanske porsjoner utgjør dette hele 10 kilo pizza.
  • Pepperoni er det mest populære kjøttfyllet på amerikanske pizzaer, og hele 36% av alle pizzaer som bestilles i USA er med denne pølsen. Det minst populære fyllet er ansjos.
  • USA har mer enn 60 000 pizzeriaer spredt utover landet.
  • Våre venner over dammen er glade i sine offisielle og uoffisielle merkedager, og pizzaen har fått sin egen merkemåned. Oktober er nemlig «National Pizza Month», så om du befinner det i New York på dette tidspunktet bør du svinge innom «Lombardi’s» og unne deg et ekte stykke pizzahistorie!

 


Privacy Policy