Hotdog

Hotdog

En hotdog er en matrett som består av en pølse (grillet, stekt eller kokt) som serveres i et delvis oppskjært, avlangt stykke brød. Pølsen er tradisjonelt sett av typen frankfurter, bratwurst og wiener, men flere varianter forekommer i dag. Kjøttet kan være lagd av svin, storfe, kylling eller fisk.

Mens hotdog vanligvis serveres som hurtigmat under feiringer som barnebursdager og 17. mai, finnes det i dag mer elegante varianter som fås kjøpt på restauranter eller fra en food-truck. Hotdogen er i dag å finne på de aller fleste bensinstasjoner og kiosker rundt omkring i landet, men siden retten er forholdsvis enkel å lage, er det også vanlig å lage den hjemme og servere til de aller minstes fryd og glede. Hotdogen serveres bar eller med garnityr som rå eller stekt løk, sylteagurk, rekesalat og potetsalat samt sauser som ketchup og sennep. En erkenorsk variant er å erstatte det tradisjonelle hotdog-brødet med en potetlefse kalt lompe. Siden matretten er både smakfull og enkel å lage, har den blitt en av de mest populære hurtigrettene vi kjenner til.

Hotdogens historie

Det er ingen enkel sak å spore opp historien bak denne populære matretten. Så lenge mennesket har laget kjøttfarse i pølseform, har det trolig også servert dette med brød til, med eller uten benevnelsen «hotdog». Personen som først brukte ordet hotdog er dermed trolig ikke samme person som fant opp retten.

Som med hamburgeren, må vi også til Europa for å finne opprinnelsen til hotdogen, hvor pølser tradisjonelt sett har vært en populær kjøttrett i flere århundrer. Ordet «frankfurter» stammer fra den tyske byen Frankfurt, hvor svinepølser som ligner på dagens hotdog-pølser først oppstod på 1200-tallet. «Wiener» refererer til Wien, Østerrikes hovedstad hvor den berømte pølsen med samme navn først ble laget.

Selv om det som nevnt ikke er noen som helst grunn til å tro at de gamle tyskerne og østerrikerne ikke spiste pølsene sine med brød til, må vi først til USA ved århundreskiftet for å finne de første henvisningene til hotdogen. Både frankfurterne og wienerpølsene ble trolig eksportert til den nye verdenen sammen med tysktalende immigranter på 1800-tallet, og i New York på starten av 1900-tallet ble frankfurtere solgt, for 3 cent per pølse, som gatemat.

Æren av å være den første til å servere pølse i brød går til den bayerske immigranten Antonoine Feuchtwanger, som angivelig ble en pioner av denne praksisen i USA. En vandrehistorie om opprinnelsen av hotdog-brødet er at Feuchtwanger først lånte ut hansker til kundene, som ellers ville ha brent seg på de glodvarme pølsene. Da han ikke fikk tilbake alle hanskene han lånte ut, foreslo kona hans at han heller kunne servere pølsene i brød, som tross alt kostet mindre å produsere enn et par hansker.

Ikke alle sier seg enige i å gi Feuchtwanger ene og alene æren av å finne opp hotdogen. Det sies at varme pølser i brød ble servert under polokamper i New York i regi av matkonsesjonæren Harry M. Stevens på starten av 1900-tallet. Han kalte dem «Dachshund sandwiches», men en tegneserieskaper fra New York Post klarte ikke å stave dachshund, så han kalte dem bare for «hot dogs».

Uavhengig av hvem som egentlig fant opp hotdogen, er det sikkert og visst at matretten, som så mange andre populære amerikanske retter, har sin suksess å takke både klassiske europeiske mattradisjoner og den amerikanske viljen til å masseprodusere og tilpasse maten til et bredt og internasjonalt publikum.

Ulike varianter

I dag finner en et stort utvalg ulike typer hotdog som serveres både i kiosk og på restaurant. Her er noen utvalgte varianter:

  • Ostegrill: Ostegrill er en særdeles populær hotdog, og har fått navnet sitt fordi pølsen er fylt med ost. Hotdogen serveres med og uten bacon, og er å finne på de aller fleste norske bensinstasjoner.
  • Chili dog: Denne varianten av en hotdog er særlig populær i USA, og består av en vanlig pølse i brød, toppet med kjøttsaus (som regel chili con carne).
  • Whistle Dog: En canadisk variant som serveres ved å dele pølsen på langs og fylle den med ost, bacon og garnityr.

Visste du at..?

  • Tross at de fleste nordmenn foretrekker ketchup, kommer denne sausen på andreplass etter sennep, som verdens mest populære hotdog-saus
  • For nordmenn hører hotdogs og 17. mai sammen, og i 2014 spiste vi for til sammen 1.175.000 kg. pølser i løpet av nasjonaldagsuken. 

Privacy Policy