Hamburger

Hamburger

En hamburger (ofte ganske enkelt forkortet til «burger») er navnet på en populær matrett som består av et eller flere stykker stekt eller grillet kjøtt mellom to brødskiver. Kjøttet består tradisjonelt sett av storfekjøtt men nyere varianter inkluderer kjøtt av kylling, svin, kalkun og fisk. Brødet er stort sett lyst og luftig, med sesamfrø på toppen, men kan også være grovt.

 

Ved siden av kjøtt og brød, serveres en hamburger ofte med tilbehør som salat, tomat, sylteagurk og ulike sauser eller dressinger. En hamburger med smeltet ost over kjøttet kalles som regel for en cheeseburger. Ved siden av cheeseburgeren finnes det i dag et ukjent antall varianter av matretten, som har blitt utrolig populær over hele verden. En hamburger kan i dag kjøpes både i kiosker og på restauranter.

 

Hamburgerens historie

Mens navnet «hamburger» uomtvistelig kommer fra Tysklands nest største by, Hamburg, er det ingen som kan si med sikkerhet av matretten med nesten samme navn stammer herfra. Det er helt klart et faktum at storfekjøtt var en populær kilde til ernæring i Hamburg, og kaker laget av kjøttfarse var kjent som en «hamburgerbiff», men opphavet til dagens hamburger er ikke like lett å finne.

 

Påstander om hamburgerens opprinnelse kommer fra flere hold. Den populære amerikanske kokeboka fra 1758 «The Art of Cookery made Plain and Easy», av Hannah Glasse, inkluderte en oppskrift kalt «Hamburgh-pølsa», som bestod av kjøttfarse servert med ristet brød. En lignende matrett var tilgjengelig i Hamburg mot midten av 1800-tallet, og ble der kalt «Rundstück warm» (varmt rundstykke). Det sies at dette rundstykket, fylt med et stykke biff-farse, ble spist av de mange tyske emigrantene på den farefulle sjøveien til Amerika. Hamburgerbiff mellom to brødskiver skal ha blitt servert på skipet Hamburg America Line i 1847, og kan ha markert starten på hamburgerens popularitet.

Ved ankomst i «The Land of the Free» ble hamburgeren raskt populær, og flere enkeltmennesker har gjort krav på æren for å først ha funnet opp matretten. En av disse er den danske immigranten Louis Lassen, som rundt århundreskiftet eide en restaurant kalt Louis’ Lunch i New Haven, Connecticut, hvor han serverte en kjøttfarsekake servert mellom to skiver. Lignende påstander har blitt hevdet av blant annet Charlie Nagreen, Oscar Weber Bilby og Fletcher Davis. Mens historien ikke kan gi oss et endelig svar på hvordan biffen fra Hamburg ble importert til landet hvor den etterhvert skulle forvandles til et globalt fenomen, er det ingen tvil om at de tusener på tusener av tyske utflytterne spilte en mer vesentlig rolle enn noe enkeltindivid har gjort i oppfinnelsen av verdens mest gjenkjennelige matrett.

 

Ulike varianter

De aller fleste kjenner til den klassiske varianten av hamburgeren, og har gjerne sin egen vri på oppskriften. En hamburger kan lages med og uten ost, og bruke ulike typer kjøtt, som for eksempel svin, kylling, fisk eller til og med kangaroo. Her er noen av de mest oppsiktsvekkende variantene av hamburgeren som serveres på dagens globale kjøkken:

  • Buffalo burger: En buffalo burger er en amerikansk variant som bruker bisonkjøtt i stedet for det tradisjonelle oksekjøttet. Kjøttet sies å være mørere og ha en mer søtlig smak, ved siden av å inneholde mindre kolesterol og fett enn både okse- og kyllingkjøtt.
  • Hawaii burger: Denne varianten stammer, tross navnet, fra japansk-amerikanske subkulturen, og inneholder blant annet grillet ananas og teriyaki-saus.
  • Kimchi burger: Kimchi burger er en hamburgervariant inspirert av det koreanske kjøkkenet. Som navnet tilsier serveres den med kimchi (fermentert, krydret kål), ofte dekket av smeltet ost.
  • Slider: En slider er en mindre utgave av en hamburger, og serveres ofte som en hors d’œuvre sammen med andre typer snacks.

 

Visste du at…?

  • Verdens største hamburger ble lagd i 1982, veide 1.6 tonn og var nok til å mette 10 000 mennesker.
  • Hvis alle hamburgerne, som blir spist i løpet av ett år i USA, legges på en linje, ville linjen kretse 32 ganger rundt jorda!
  • Og hvis du lurer på hvor mange hamburgere som fortæres av amerikanere hvert eneste år, er tallet nærmere 50 milliarder, eller rundt 150 per person.
  • Under andre verdenskrig fikk alt som hørte tysk ut et litt dårlig rykte, særlig over dammen. Derfor ble hamburgeren ofte kalt for «Salisbury steak» eller «Liberty Sandwich», noe som kanskje ikke klinger like godt..

 


Privacy Policy