Eplepai

Eplepai

Få ting er så tett forbundet med amerikansk matkultur som den klassiske eplepaien, eller «apple pie» som den heter over dammen. De fleste av oss kjenner til retten fra kjente og kjære tv-serier eller fra kult-klassikeren «American Pie». Matretten stammer fra kolonister av britisk, svensk og nederlandsk opphav, som tok med seg sin regionale variant på 17- og 1800-tallet.

Kaken kan lages på mange forskjellige vis, så lenge den grunnleggende ingrediensen er inkludert (eplene). Eplepaien er desidert den mest populære paitypen i USA, og foretrekkes fremfor både gresskar- og pekanpai blant store deler av befolkningen.

Opprinnelse

Mens den amerikanske eplepaien i dag er noe helt for seg selv, bygger oppskriften på lignende fruktkaker brakt til den nye verden av britiske, nederlandske og svenske immigranter. Da de nye statsborgerne kom til USA på 17- og 1800-tallet hadde de med seg mer enn bare klær i koffertene sine, men også kulturtradisjoner og, selvsagt, favorittoppskriftene sine.

Selve eplepaien måtte vente på at europeiske varianter av epletreet ble plantet og bar frukt. De amerikanske villepletrærne, de såkalte «crabapples», bar nemlig bare sure, små og usmakelige frukter, som ikke gjorde seg i form av en kake. Da de ettertraktede eplene endelig fant veien til amerikansk jord, kunne en ny variant av eplepaien oppstå, og den amerikanske versjonen ble en suksess. Vi kan spore oppskrifter på amerikanske eplepaier helt tilbake til 1700-tallet, og siden har retten blitt en populær dessert som spredte seg til det raskt voksende landet.

Særlig i delstaten Delaware vant eplepaien popularitet, og den svenske immigranten professor Israel Acrelius skrev om retten: «Eplepaien nytes året rundt, og når ferske epler ikke er tilgjengelig, benyttes tørkede. Dette er kveldsmat for barna». Eplepaien ble så populær at en «jukse-oppskrift» ble laget for at marinen kunne spise retten selv om bord på skip. Denne varianten brukte Ritz-kjeks i stedet for ekte deig, og oppskriften ble publisert på midten av 1800-tallet.

Selv om eplepaien har klare europeiske røtter, forbinder de fleste amerikanerne retten med nasjonalfølelse og identitet. Dette vises tydelig fra uttrykk som «as American as apple pie», og innen det tjuende århundre ble eplepaien et uløselig symbol for amerikansk vekst og nasjonal stolthet. En avisartikkel publisert i 1902 erklærte at «Ingen kakespisende folk kan noensinne bli beseiret» og eplepaien ble også et symbol for militær styrke. Under andre verdenskrig ble uttrykket «for Mom and apple pie» et populært svar til pressen da soldatene ble spurt om hvorfor de deltok i krigen. Helt frem til i dag brukes den amerikanske eplepaien av reklamebransjen for å forbinde produktet sitt med nasjonal identitet og solide tradisjoner.

Slik lager du amerikansk eplepai

Vi nordmenn elsker vår egen klassiske eplekakevariant, men det er ingen grunn til å ikke prøve noe nytt en gang i blant. Den tradisjonelle amerikanske utgaven er enkel å lage, og gjør seg bra med norske epler.

Du behøver:

 • Paideig (her er det lov å kjøpe ferdiglaget)
 • 8 dl hvetemel
 • ¼ ts salt
 • 225 g + 2ss meierismør
 • 1 dl vann
 • 4 stk store epler
 • 1 ½ dl sukker
 • ½ dl melis
 • 3 ss hvetemel
 • 1 ts malt kanel
 • 1 stk egg til pensling

Sett stekeovnen på 200 grader før du starter matlagingen og hent frem en paiform på 24-26 cm i diameter. Halve deigen trykker du i paiformen, slik at den danner et tynt lag langs bunnen og kantene. Sett deretter formen i kjøleskapet mens du setter i gang med fyllet.

Skrell eplene og ta ut kjernehuset, før du skjærer dem i båter. Bland båtene sammen med kanel, melis, sukker og hvetemel. Ta ut paiformen fra kjøleskapet og hell over fyllet med noen smørklatter på toppen. Deigen du satt til side tidligere kan du nå kjevle til et lokk, og her kan du være så kreativ du vil med dekorasjoner. Legg på lokket og trykk det sammen slik at det festes til kantene. Skjær noen huller i lokket slik at du slipper ut damp mens paien stekes. Til slutt pensler du med et sammenvispet egg og setter paien midt i ovnen, hvor den stekes på 40 minutter. Ideelt sett serveres paistykkene lunkne sammen med vispet krem eller vaniljeis.

Visste du at…?

 • Det finnes en hel by som er oppkalt etter den amerikanske eplekaken, nemlig Pie Town i New Mexico.

Privacy Policy