Chimichanga

Chimichanga

Chimichanga er en populær rett fra det amerikanske tex-mex kjøkkenet, som baserer seg på å kombinere elementer fra både matkulturen i Texas og Mexico. Denne retten består kort sagt av en frityrstekt burrito med en rekke forskjellige ingredienser, inkludert kjøtt, ost og ris. Chimichangaen senkes ned i et bad av store mengder kokende olje og serveres deretter sammen med salsa, guacamole, rømme og/eller ost på toppen.

Opprinnelse

Det hersker en viss debatt om hvordan chimichangaen, som nærmest har en kult-status i USA i dag, først så dagens lys. Navnet på retten henter trolig sitt opphav fra to mexicansk-spanske uttrykk: «chamuscado» («grillet» eller «svidd») og «chingar» (et moderat skjellsord). Men dette er ikke den eneste historien om navnet vi kjenner til, og ifølge restauranten «El Charro» i Tucson, Arizona, ble matretten til da den daværende eieren, Monica Flin, mistet en burrito ned i frityrkokeren i 1922. Av refleks begynte hun å banne høyt: «chi…» (starten av det spanske banneordet «chigada») men tenkte raskt og uttrykte det oppdiktede ordet «chimichanga» isteden. Banneordene skulle fru Flin straks selv bokstavelig talt spise opp da det viste seg at matretten hun akkurat hadde skapt var særdeles velsmakende.

Det er dessverre ikke mulig å bekrefte eller avkrefte hvorvidt denne fortellingen virkelig fant sted, men det er på ingen måte utenkelig at chimichangaen ble til med et uhell. Mang en populær matrett har trolig sett dagens lys ved at en klumsete kokk har tømt en ekstra flaske srirachasaus i gryteretten.

Andre opprinnelseshistorier vil ha det til at chimichangaen ble brakt til sørstatene av mexicanske innvandrere som tok med seg den lignende retten «chivichanga» til USA. Det som er sikkert og visst er at den frityrstekte burritoen raskt ble populær blant de tex-mex-spisende innbyggerne i Arizona og omegn, og på 50-tallet hadde chimichangaen sin faste plass på menyen til den legendariske restauranten Macayo’s. Etterhvert spredte kunnskap om retten seg fra Arizona til resten av landet, hvor den ble mottatt med åpne gap av de alltid nyfikne amerikanerne. Chimichangaens popularitet har økt betydelig i løpet av de siste par tiårene, og matretten har også blitt eksportert utenfor USAs landegrenser.

Slik tilberedes en chimichanga

For nordmenn som har blitt lei av den typiske fredags-tacoen, kan en chimichanga være en velkommen avveksling til tørre lefser med mildt krydret kjøttdeig. Det finnes en rekke varianter av retten, og en kan selv eksperimentere så mye en vil før en kommer frem til en oppskrift som passer for seg og sin mer eller mindre ømfintlige gane.

Den grunnleggende oppskriften på en chimichanga ser slik ut:

  • En stabel tortillalefser pakkes først inn i aluminiumsfolie og plasseres 15 minutter i ovnen til de blir gjennomvarme. Det går også an å ta snarveien via mikrobølgeovnen og varme hver lefse for seg i løpet av 6-7 sekunder på høy frekvens.
  • I mellomtiden stekes kjøttdeig på medium varme og tilsettes løk, chili- eller enchiladasaus, salt og pepper. Denne blandingen stekes til kjøttet er gjennomstekt og løken er blitt gjennomsiktig og myk.
  • Kjøttsausen fordeles på tortillalefsene som deretter foldes slik at du har en slags pølseformet lefse. Sørg for at lefsene er bundet sammen ved hjelp av en trepinn eller en lang tannpirker. Ikke sett sammen mer enn 2-3 tortillaer på én gang, da lefsen raskt vil absorbere væsken fra sausen.
  • Varm opp minst 10 cm olje (solsikkeolje eller lignende, unngå olivenolje) i en dyp panne til den når ca 200 grader. Du kan sjekke om oljen koker ved å dyppe en spisepinne ned i den.
  • Stek deretter 1-2 chimichangaer om gangen til de blir gyllenbrune (ca 3 minutter). Fjern tortillapakken fra oljen og la den tørke raskt på et stykke kjøkkenpapir.
  • Server med raspet ost, vårløk eller andre ingredienser og nyt!

 

I prinsippet kan du fylle en chimichanga med hva du vil, så lenge du klarer å lukke lefsen slik at den kan stekes hel. Andre populære fyll er ris, paprika og andre grønnsaker. Vegetariske varianter av retten kan lages ved å erstatte kjøttet med brune bønner.

 

 

 

 


Privacy Policy