Chicago-style pizza

Chicago-style pizza

Chicago-style pizza er samlebetegnelsen på flere slags pizzatyper som er utviklet i den amerikanske storbyen Chicago. Den mest berømte av de alle er den såkalt «deep-dish pizza», som er så tjukk at den minner mer om en pai enn en klassisk italiensk pizza. Deep-dish pizza stekes i en rund og dyp panne som gir den den karakteristiske kanten og plass til store mengder ost og tomatsaus. Chicago-style pizza kan også tilberedes som fylt pizza («stuffed pizza»).

Opprinnelse

Amerikansk pizza har en lang og rikholdig historie, og bygger på arven fra immigranter fra Italia og andre middelhavsland. Det er lite ved dagens amerikanske pizza som ligner den originale, italienske varianten, med unntak av New York-pizzaen med sin tynne bunn. Siden befolkningen i USA historisk sett kommer fra alle verdenshjørner, er det ikke rart at matretter som pizza har utviklet seg til å bli populære versjoner av det originale produktet.

Chicagos egen utgave utviklet pizzaen i retning av en pai, og er kjent for sin dype bunn og sitt sjenerøse fyll. Her er selv skorpen ofte fylt med ulike ostetyper, mens selve pizzafyllet som regel består av lag på lag av ost, kjøtt og tomater.

Det var innvandrere fra Napoli som på slutten av 1800-tallet og starten av 1900-tallet brakte pizzaen til Chicago, men det var ikke før midten av forrige århundre at pizzaen tok den tykke formen vi kjenner i dag. To entreprenører ved navn Ike Sewell og Ric Riccardo bestemte seg for å skape noe helt nytt; en italiensk-amerikansk utgave av pizzaen, og i 1943 åpnet de Pizzeria Uno nord i Chicago. Pizzaen de serverte var dypere, med en sprø skorpe og lagvis med fyll, noe som minner lite om den klassiske Napoli-utgaven. Denne nye pizzaen ble raskt populær blant amerikanerne over hele landet, og fikk etterhvert kallenavnet «Chicago-style pizza» som fremdeles henger ved den dag i dag.

Ulike varianter Chicago-style pizza

Vi skiller mellom tre ulike typer Chicago-style pizza: «Deep-dish pizza», «Stuffed pizza» og «Thin-crust pizza».

  • Deep-dish pizza: Dette er den mest berømte typen av alle Chicago-pizzaene. Som navnet antyder er skorpen dyp, slik at pizzaen ligner mer på en pai enn den klassiske flatbrød-aktige matretten. Selv om selve pizzaen er dyp, er skorpen relativt tynn (dog ikke like tynn som en italiensk pizza). En deep-dish pizza stekes i en rund stålpanne som ligner mer på en kakeform enn en langpanne. Stekepannen smøres først med olje slik at den ferdigstekte pizzaen er lett å få løs. I tillegg til vanlig hvetemel, kan pizzadeigen inneholde maizena, semule, eller konditorfarge, som gir skorpen en gulaktig farge. Deigen presses opp til sidene av pannen og danner en slags «bolle» som gir plass til fyllet.

    Siden deep-dish pizzaer har mer fyll enn vanlige pizzaer, kreves det også lengre steketid. Derfor har ikke denne typen pizza osten øverst, men i bunnen. Fyllet er dermed «opp-ned» på pizzaen, med tomatsausen på toppen. Deigen er som regel dekket av mozzarella-ost (eller andre ostetyper), og deretter følger lag på lag av kjøtt (oftest i form av pepperoni eller andre pølser), løk, sopp og paprika før hele pizzapaien dekkes av sausen.

  • «Stuffed pizza»: På 70-tallet begynte forskjellige pizzakjeder i Chicago å eksperimentere med oppskriften på den kjente og kjære deep-dish pizzaen, og skapte det vi dag kjenner som «stuffed pizza». Denne typen pizza er som regel dypere enn deep-dish pizzaer, og henter sin inspirasjon fra en tradisjonell italiensk påskepai kalt «scarciedda».

    Ved siden av å være laget i en dypere panne enn deep-dish pizza, skiller denne typen pizza seg ut fordi toppen også er dekket av et ekstra lag med deig. Dermed minner stuffed pizza mer om en italiensk calzone enn en pizza. Før pizzaen går i ovnen, stikkes det som regel små hull på toppen av «lokket» for å slippe ut damp under steking. En ekstra porsjon tomatsaus spres vanligvis ut over toppen av pizzaen før steking.

 

  • «Thin-crust pizza»: Selv om amerikanske pizzaer er mye tykkere enn de originale italienske utgavene, finnes det noen unntak som bekrefter regelen. Chicagos thin-crust pizza er har en tynn nok skorpe til at hele pizzaen blir sprøere å spise enn selv en New York-style pizza. Pizzaen serveres i firkanter.


Privacy Policy