Burritos

Burritos

En Burrito er en matrett som tilhører den amerikanske tex-mex tradisjonen (som bygger på elementer fra både Texas og Mexico, tilpasset amerikanske ganer). Retten består av en fylt hvetetortilla som er foldet til en sylinder og deretter grillet eller dampet. I mexico benyttes vanligvis kjøtt og bønner, mens den amerikanske utgaven ofte inkluderer ris, bønner, salat, salsa, kjøtt, guacamole, ost, rømme og diverse grønnsaker. Størrelsen på burritoen varierer fra restaurant til restaurant.

Opprinnelse

Ordet «burrito» betyr bokstavelig talt «et lite esel» på spansk, og er en diminutiv form av et «vanlig» esel («burro»). Navnet kommer trolig av at matretten ligner på pakker som esler pleide å transportere på ryggen. Det var i den meksikanske regionen Guanajuato at burrito ble brukt for å beskrive retten, mens lignende retter i andre områder fikk andre navn, som «coçito», «flauta» eller ganske enkelt «taco».

Før den moderne burritoen ble utviklet av amerikanske restauranter, fantes det en grunnleggende oppskrift på matretten som gikk i arv gjennom generasjoner i Mexico. De mesoamerikanske folkene som bodde i Mexico lenge før USA ble befolket av europeiske innvandrere, hadde sin egen variant av burritoen, som baserte seg på maislefser, chilipepper, tomater, sopp, squash og avokadoer. Pueblo-folket fra sørstatene i USA lagde også tortillalefser med bønner og kjøttsaus, som ligner mer på en moderne utgave av burritoen.

Det er vanskelig å spore burritoens konkrete opphav, men det er generelt akseptert at opprinnelsen til retten som vi kjenner den i dag fant sted et sted blant det mexicansk-amerikanske samfunnet. Noen har spekulert i hvorvidt burritoen oppstod blant mexicanske gjetere («vaqueros»), nord i Mexico på 1800-tallet, mens andre sporer matretten tilbake til mexicanske gårdsarbeidere i Central Valley (California). Tilhengere av den sistnevnte hypotesen hevder at arbeiderne ville ha plukket lokale landbrukdsprodukter som de brukte til å lage en lunsj bestående av hjemmelagde tortillalefser, bønner og salsa. Tortilla-lunsjen ble pakket inn i folie og plassert i den stekende California-solen for å varmes opp.

Uansett opphav ble burritoen etterhvert et vanlig syn på de mange mexicanske restaurantene rundt California, Arizona, New Mexico og Texas. Først ute var Alejandro Borquez som åpnet Sonora Cafe i Los Angeles i 1923. Det gikk det opp for ham at det var et økende behov for mexicansk mat blant det solelskende vestkyst-folket, og på 30-tallet sørget han for at burritoen fikk sin velfortjente plass på menyen. Ikke lenge etterpå fikk burritoen mediedekning og deretter sin egen plass i en bestselgende mexicansk kokebok.

Per i dag er burritoen blitt en svært populær matrett både i og utenfor tex-mex-statene, og i løpet av de siste tiårene ble retten eksportert til å nå mennesker fra alle verdenshjørner som ikke kan få nok av den velsmakende blandingen av kjøtt og hvetelefser.

Varianter av burrito

Ingenting slår en klassisk burrito, men en rett som har vært i utvikling i så mange år har naturlig nok blitt flere varianter opp gjennom årene. Her er noen av dem:

  • Frokost-burrito: Frokost-burritoen er å finne på mange amerikanske frokost- og brunsjrestauranter og består typisk av eggerøre, tomater, paprika, ost og annet pålegg. Som med vanlige burritoer pakkes alt inn i tortillalefsen som dampes eller grilles for å varmes opp.
  • «Wet burrito»: En wet burrito er dekket av en form for chilisaus som kan minne om enchiladasaus, med smeltet ost på toppen. Denne typen burrito spises som regel på tallerken med kniv og gaffel, da den kan være vanskelig å spise i hånda. En Wet burrito kalles også ofte for en «enchilada-style burrito», «mojado» (som betyr «våt» på spansk) eller «suizo» («sveitsisk» på spansk, fordi retten er dekket med ost.
  • Burrito-bolle: En burrito-bolle er teknisk sett ingen burrito, men består av burritofyllet servert uten tortillalefsen. Fyllet serveres i en bolle med et lag av ris i bunnen.
  • Chimichanga: En chimichanga er en svært populær form for tortilla som lages ved å frityrsteke burritoen før servering.
  • Kogi-burrito: Denne burritoen henter inspirasjon fra det koreanske kjøkkenet, og tilberedes med fersk fisk og kimchi (krydret og fermentert kål).

 


Privacy Policy