Banan split

Banan split

En banansplitt er en amerikansk dessert som baserer seg på iskrem og bananer, gjerne med pisket krem, frukt og sjokoladesaus på toppen. Tradisjonelt sett lages desserten av tre iskremkuler (vanilje, sjokolade og jordbær) servert på en skrelt og delt banan, men det finnes mange variasjoner av banansplitten. Dette er en dekadent rett hvor det amerikanske mottoet «more is more» tydelig kommer frem. Det er bare å kjøre på med kirsebær, hakkede nøtter og alt en kan ønske seg i en dessert. Banansplitten serveres på et langt fat som ofte kalles en «båt».

Opprinnelse

Banansplitten er noe så sjeldent som en ekte amerikansk oppfinnelse, som ikke baserer seg på en eksisterende europeisk eller sør-amerikansk rett. Æren til å ha funnet opp banansplitten går til den 23 år gamle apotekerlærlingen David Evans Strickler, som på starten av 1900-tallet arbeidet ved Tassel Pharmacy i Latrobe, Pennsylvania. En av arbeidsoppgavene hans var å eksperimentere med å lage nye iskremvarianter, som paradoksalt sett var et av produktene apoteket tilbød. Han fant opp den bananbaserte iskrem-retten i 1904, og solgte den først for 10 cent per porsjon, altså dobbelt så mye som en vanlig iskrem.

Den nye banan-iskremen ble spredt gjennom jungeltelegrafen, og oppnådde raskt popularitet blant studentene ved nærliggende Saint Vincent College. Desserten ble raskt kjent utenfor Latrobes bygrenser, og i 1907 ble det publisert en oppskrift på en banan som var delt på langs, med to iskremkuler i hver ende og pisket krem i midten med et cocktailbær på toppen. Andre varianter inkluderte hakkede nøtter og fruktsalat.

Det er apotekkjeden Walgreens som har fått mye av æren for å ha gjort banansplitten til en av USAs aller mest populære desserter. De sørget nemlig for at banansplitten ble sin signatur-iskrem, og solgte den i butikkene sine over hele landet. Dette gjorde Walgreens til et svært attraktivt apotek som skilte seg ut fra konkurrentene som kun tilbød medisiner.

Mens banansplitten etterhvert levde sitt eget liv på de amerikanske restaurantene, gjorde Strickler det bra innen apotekbransjen. Etter å ha jobbet noen år kjøpte han hele apoteket og omdøpted et til Strickler’s Pharmacy, og levde ut sin amerikanske drøm i hjemstedet sitt. Byen Latrobe har lenge frydet seg over å ha status som banansplittens fødested, og kunne i 2004 feire hundreårsjubileum for desserten. Her kan en delta på «The Great American Banana Split Celebration» som hvert eneste år feires den 25. August med mye moro for både voksne og barn.

Ulike varianter av banansplitt

Få desserter slår en ekte banansplitt, fylt til randen av iskrem, pisket krem, bær og hakkede nøtter. Toppet med noen linjer velsmakende sjokolade- eller karamellsaus gjør desserten til en vinner for både store og små. Likevel skader det ikke å leke litt med maten av og til. Her er noen varianter av banansplitten for deg som ønsker en original vri på den klassiske retten.

  • Banansplitt med karameliserte bananer: Dette er en brasiliansk versjon av desserten, og innebærer å steke bananene i smør, kanel og sukker før de inngår i banansplitten på vanlig vis. Smelter bokstavelig talt på tunga!
  • Banansplitt med fritert iskrem: Denne høres komplisert ut, men er enklere enn du tror. Form noen iskremkuler på en tallerken med bakepapir og plasser i fryseren noen timer slik at de blir faste. Skjær skorpene av to brødskiver (per kule) og dekk de frosne kulene med skivene slik at du ikke ser iskremen i det hele tatt. Plasser kulene med brødskivene utenpå i fryseren noen timer til, slik at de blir helt harde. Til sist varmer du opp ca 7 cm med olje i en dyp panne og lar de froske iskremkulene friteres til brødet blir gyllent. Smaker herlig sammen med banan og pisket krem!
  • Varier mellom fersk, tørket og grillet frukt.
  • Liker du å balansere det søte med det salte? Bruk bananchips i stedet for ferske bananer, så får du en velsmakende blanding av alt som gjør livet verdt å leve!
  • Banansplitt-shake: På varme sommerdager kan det være deilig å ta desserten i flytende form, gjerne med en god dose isbiter. Heldigvis gjør banansplitten seg utmerket i både fast form og som shake. Kombiner iskrem, banan og alle frukter du måtte ønske (vi anbefaler jordbær og ananas) i en blender og kjør på til alt er flytende. Her gjør det seg også svært bra med en teskje kakaopulver og bittelitt havsalt.

 

 

 

 

 

 


Privacy Policy